• White Facebook Icon

© 2018 Villa Virtanen Oy |  Webdesign Symboli.fi

Search
  • Päivi

Asiakastiedote 22.3.2020

Hei.

Elämme hyvin poikkeuksellisia aikoja ja monen yrityksen kassavirta on vähentynyt tai jopa loppunut kokonaan.

Keräsin tähän tiedotteeseen niitä asioista, joista on jo tehty päätös tai esitys yritysten/yrittäjien mahdollisten maksuvaikeuksien tukemiseksi.

Alkavalla viikolla tulee varmaankin lisätietoa ja vahvistuksia hallituksen esityksiin, kaikkia asioita ei ole vielä vahvistettu ja esim. Kela lupaa tiedottaa uudistuksista mahdollisimman pian.

VEROT

Yritys voi hakea veroihin maksujärjestelyä helpotetuin ehdoin 25.3. alkaen. Jos haet maksujärjestelyä aiemmin, käsitellään pyyntö normaalin maksujärjestelyn ehtojen mukaisesti.

Helpotetut ehdot ovat;

· maksujärjestelyjen mukainen ensimmäinen maksuerä on nykyisen yhden kuukauden sijaan vasta kolmen kuukauden päästä maksujärjestelyn hyväksymisestä

· verohallinto lisää maksujärjestelyn jälkeen syntyneet uudet verovelat automaattisesti maksujärjestelyyn 31.5.2020 asti

· maksujärjestelyssä olevien verojen viivästyskorko alenisi valmistelussa olevan lakimuutoksen myötä 7 prosentista 4 prosenttiin. Alennettua korkoa sovellettaisiin vain 1.3.2020 jälkeen erääntyneisiin maksujärjestelyn veroihin.

Jos sinulla on voimassa oleva maksujärjestely ja koronavirustilanteesta johtuvia maksuvaikeuksia, voit tehdä uuden maksujärjestelypyynnön omaverossa 25.3. alkaen. Tekemällä uuden maksujärjestelypyynnön voit saada helpotetun maksujärjestelyn, mikäli pyyntö täyttää maksujärjestelyyn vaaditut ehdot. Maksujärjestelyyn pääsee jos

· sinulla ei ole veroja ulosotossa

· olet antanut kaikki veroilmoitukset sekä tulorekisteriin annettavat palkkatietoilmoitukset ja työnantajan erillisilmoitukset

· myös aiemmin rauennut maksujärjestely voi estää uuden järjestelyn saamisen

MAKSUJÄRJESTELYÄ EI SAA HAKEA ENNEN 25.3. !

RAHOITUS

Finnveralta on mahdollista saada pankkien kautta käytettävät alkutakaus ja pk-takaus sekä Finnvera-takaus, suoria lainahakemuksia ei käsitellä tällä hetkellä. Alkutakaus on tarkoitettu enintään 3 vuotta toimineille yrityksille ja pk-takaus yli 3 vuotta toimineille. Alkutakauksessa Finnveran takausosuus voi olla enintään 80% lainan määrästä, takauksen määrä on vähintään 10 000 euroa ja enintään 80 000 euroa. Pk-takaus käy poikkeuksellisesti myös koronaviruksen aiheuttamiin käyttöpääomatarpeisiin yli 3 vuotta toimineille yrityksille. Pk-takauksella voidaan kattaa korkeintaan 150 000 euron laina, mutta sitä ei voi hakea rahoittajille olevien rästien maksamiseen.

Mikäli tarvitset lainarahoitusta, ole mahdollisimman pian yhteydessä omaan pankkiisi, jonka kautta haetaan lainalle Finnveran-takausta.

Pankit myöntävät nykyisiin lainoihin lyhennysvapaita kuukausia pankista riippuen kuudesta kuukaudesta jopa 12 kuukauteen. Lyhennysvapaan voi saada sekä henkilökohtaisten, että yrityksen lainojen maksueriin.

Lyhennysvapaan hakeminen kannattaa tehdä mahdollisimman pian omassa verkkopankissa.

ELÄKEVAKUUTUSMAKSUT

Työeläkeyhtiöt voivat pidentää tyel- ja yel-eläkevakuutusmaksujen maksuaikaa kolmeen kuukauteen. Pidennettyä maksuaikaa haetaan oman eläkevakuutusyhtiön verkkopalvelun kautta. Pidennetyn maksuajan hakeminen ei välttämättä vielä onnistu, mutta eläkevakuutuslaskujen perintää ei tällä hetkellä tehdä. Osa vakuutusyhtiöistä siirtää maksujen eräpäivää automaattisesti, varmista kuitenkin asia oman eläkevakuutusyhtiösi verkkosivuilta tai halutessasi voit pyytää minua selvittämään asian.

Tyel-maksua alennetaan 2,6 prosenttiyksikköä. Alennus toteutetaan mahdollisimman pian ja se on voimassa vuoden 2020 loppuun.

TYÖTTÖMYYSTURVA

Työntekijöiden osalta työttömyysturvan omavastuuaika poistetaan lomautuksissa ja irtisanomistilanteissa, työttömyysturvan piiriin pääsee heti.

Yrittäjien työttömyyspäivärahan saaminen ei edellytä yrityksen lopettamista, yrittäjä pääsee työttömyysturvan piiriin yritysmuodosta riippumatta (tästä odotan lisäinfoa).

Lomautuskäytäntöihin on esitetty merkittäviä helpotuksia, mutta nämä vaativat vielä eri työmarkkinajärjestöjen hyväksynnän.

YRITTÄJÄN SAIRASTUMINEN / KARANTEENI

Yrittäjällä on oikeus kelan sairauspäivärahaan YEL-työtulon perusteella, yrittäjän omavastuuaika on vain sairastumispäivä.

Mikäli sinut on määrätty olemaan poissa työstäsi karanteeniin tai eristykseen, voit hakea tartuntatautipäivärahaa, vaikka et ole työkyvytön. Tartuntatautipäiväraha edellyttää tartuntataudeista vastaavan lääkärin antamaa päätöstä.

Päiväraha määräytyy sen YEL-vuositulon perusteella, mikä on voimassa, kun poissaolo alkaa.

BUSINESS FINLAND JA ELY-KESKUS / KEHITTÄMISRAHOITUKSET

Business Finland rahoittaa kehittämistä, jossa ratkotaan koronaviruksen aiheuttamia ongelmia. Rahoitusta ei voida myöntää, jos kyseessä on toiminimiyrittäjä.

Ely-keskuksille myönnetään 50 miljoonaa euroa yritysten kehittämisavustuksiin. Tämä koskee myös toiminimiyrittäjiä. Lisärahoituksella tuetaan pk-yrityksiä, jotka ovat kärsineet koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä.

Avustuksen haku on tarkoitus käynnistää viikolla 13 erillisellä hakuilmoituksella Ely-keskusten verkkosivuilla. En valitettavasti osaa vielä kertoa tarkemmin, mihin mahdollisiin asioihin Ely-keskuksen rahoitusta voi hakea.

Kuten huomaatte, moniin asioihin on pyritty tekemään helpotuksia, että mahdollisimman moni yritys selviäisi tilanteesta ja pystyisi jatkamaan toimintaansa.

Lupaan auttaa kaikkia yrittäjiä parhaan kykyni mukaan, mikäli yrittäjä tarvitsee/haluaa apua erilaisten maksujärjestelyjen suhteen. Tästä avusta en veloita mitään.

Koitetaan pysyä terveenä ja pitää kaikesta huolimatta lippu korkealla !

Päivi

11 views